dsc-0014.jpg   Hotagskyrkan nere vid sjön.

 

Guidade turer med allt i från bär till svamp plockning, besök till våra vackra vattenfall.

dsc-0061.jpgdsc-0085.jpg

För er som är fiskeintresserade så finns det fina tjärnar att pröva fiskelyckan i, och för er som tycker om flugfiske så gör gärna ett besök till Toskströmmen, den är klassad som femte bästa i Sverige.

dsc-0063.jpg

 

Fisketurer med övernattning i tält.

I Hotagsbygden befinner du dig mitt i ett fiskeäventyr. Bygden ligger utmed Fiskevägen, väg 340, som går mellan Krokom I Jämtland, Sverige och Namsos I Norge. Inom hela området så finns det gott om fisk och i de flesta vattnen finns enbart fjällfisk; röding, öring, sik, harr. Hotagenkortet är ett kort som ger dig tillgång till över 100 öring-rödingvatten på ett och samma kort. Det är ett unikt sammarbete mellan våra fiskevårdsområden som gör detta möjligt. 

Vi har ett tolvmanna tält som vi sätter upp till er och en mureka som ni kan kocka i. Vi guidar er till stället där ni i lugn och ro kan fiska och övernatta. Efteråt så kommer vi och guidar er tillbaka. Skulle ni vilja ha kocken med er som lagar maten till er så går det att ordna.

Vi gör guidade turer till olika sedvärdheter.

 Ansättåns Canyon. Smältvattnet från den senaste istiden bildade virvlar som satte stenar och grus i rörelse och svarvade ut gropar i berget. Detta skedde för ca 9000 år sedan. Smältvattnet från inlandsisen och allt vatten som sen runnit i Ansättån har fördjupat åfåran och bildat denna canyon. Här finns vackra växter i mängder såsom, ögonpyrola, fjällruta, lappljung, björkpyrola, linnea, spindelblomster. Att gå nedströms längs en smal stig och uppleva den otroligt trånga och branta canyondalen är en upplevelse. 

Toskströmmen. BJuder på två kilometer fina naturupplevelser. Stigarna är lika bra för fiskare som för dem som bara vill vandra och uppleva strömmens skönhet.Man blir som förhäxad av vågor, virvlar´och stänk. Det finns flera vindskydd som är rogivande, där man kan stanna till och tända en kaffebrasa och bara njuta.

Rengsfallet. Det är som Tännforsen-mäktigt dånande och fascinerande.Vattnet har störtat ner här på samma sätt sedan senaste istiden-dvs. i 9000 år. Nära intill fallet bodde stenåldersjägare. Här var bra fiske för 3000 år sedan och är än idag.

Hasslingsåfallet. Vårens vattenrikedom gör fallen mäktiga. Trappstegen i fallen bildas av att sandstenslagren är olika starka och dessa är mångmiljonåriga. Möt naturen som den såg ut när stenåldersjägarna bodde här, när samerna började använda Hotagsmarkerna, när nybyggarna kom. Detta är en vandring till det ursprungliga  för hela familjen.

Frontgruvan. Berättelsen om Jon Olov Front och hans ( guldgruva) har snart i 200 år fängslat människor och skattsökare i hela vårt land. Men enligt historien så drabbas alla som hittar den, och inte kan hålla tyst om sitt fynd, av ond bråd död precis som Front själv gjorde. Så skulle du hitta gruvan när du besöker vår bygd, så berätta det inte för någon.

Hotagens kyrka. Våren 1852 och 1857 lät kung Oskar alla kyrkor i riket ta upp rikskollekt för byggandet av Hotagens kyrka. Kyrkobygget blev stort, rymmer ca 500 personer. Men Hotagsborna var stolta när dom satt i kyrkobänkarna den 6 juli 1862 då kyrkan invigdes.Altaret och predikstolen gjordes då av tidens främsta jämtländska konstnär. Den stora glaskronan i koret vittnar också om fattiga människors offer för att pryda sin kyrka. Skönhetens pris var högt men glädjen och stoltheten över deras vackra kyrka var ännu högre.

Klintaberg. Skansen Klintaberg är en välbevarad militär befästning från 2:a världskriget. Den ligger på en bergssluttning,och dess strategiska läge vittnar om god utsikt över både vägen och sjön. Den valdes för att man skulle kunna ställa till problem för fienden som försökte ta sig in i Sverige via Valsjöbyn. Längs ner i bergrummet finns plats för 200 soldater. När mansmyger ner för den smala vindlande trappan i mörkret och fukten och samtidigt lyssnar till berättelsen om hur bygden påverkades av kriget, då får man en stark känsla av hur det kunde kännas att leva med kriget nära inpå knutarna.

Skärvångens bymejeri. Dit kan man åka och få en guidad tur runt i mejeriet och sedan få smaka av dess underbart goda ostar. Skärvången är känd för dess utsökt goda ostar som säljer såväl inom sverige som till utlandet. Dom har fått många fina priser och diplom. Ett prisvärt besök som lockar till underbara upplevelser inom ost.

logga-hkk-211x77-.jpg

Välkomna önskar Marita